İç AnadoluKonyaYurtiçi Gezilerimiz

Beyşehir Gezi Rehberi: Konya Gezilecek Yerler

Beyşehir Nerede?

Tarihi değerlerle dolu eşsiz bu ilçede görülecek o kadar çok yer, gezilecek öyle güzel yapılar var ki… İşte tüm bu detaylarıyla Beyşehir gezi rehberi:

Beyşehir Hakkında

Kışın Akdeniz, yazın ise Orta Anadolu iklimini yaşayan ve Göller Yöresi’nde bulunan Beyşehir, önem taşıyan bir geçit noktasıdır. Konya’nın bir ilçesi olan Beyşehir, Akdeniz’ 65 kilometre kadar uzaktır. İlçenin Akdeniz ile arasında Toros Dağları bulunmaktadır. Doğusunda Konya bulunan Beyşehir’in konumu ve yapısı, Batı Toroslar arasında bulunan çukur bir bölgeyi kapsamasıyla açıklanabilir. Beyşehir gezi rehberi ile İç Anadolu Bölgesi‘nde dolu dolu bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.  Toros eteklerinde kurulu ilçe müthiş kıymetli ve Neolitik Cilalı Taş Devri kadar eskilere uzanan bir tarihe de sahiptir. Konya’nın büyük merkez ilçelerinden sayılan Beyşehir’e gelin tüm detaylarıyla birlikte bakalım!

Beyşehir Tarihi

O kadar gezip görmek istediğiniz Beyşehir, aslında çok eski ve gelişmiş tarihi detayları bünyesinde barındırıyor. Tarihi yapının hemen farkına varacağınız detaylar için öncesinde ilçenin geçmişine bakmakta da fayda var.

Konya’nın özel ilçelerinden olan Beyşehir’in tarihi, milattan önce 6000-7000 senelerine dek uzanmaktadır. Milattan önceki 2000 yıllarında ise Hititliler burada bulunmaktadır. Bu dönemlerde ise Mısırlıların ve Asurluların istilasına uğrayan ve arzu edilen bir yer olmuştur. Yine milattan önceki 1200 senesinde bölge, Friglere geçmiştir ve sonrasında Psinya bağımsız devleti bölgede egemen olmuştur. Sonrasında Lidyalılar, Persler, Büyük İskender ve Roma Beyşehir’de varlıklarını sürdüren toplulukları oluşturmuşlardır. 1071’de Malazgirt Savaşı ile birlikte Beyşehir, Selçuklu Türklerinin yönetimine geçmiştir. Anadolu Selçukluları zamanında ise bölge önemini şiddetle artırmıştır. 1374 ve 1467 seneleri arasında geçen neredeyse bir asırlık süreçte Beyşehir yaklaşık olarak 20 defa el değiştirmiştir. 1467 yılında ise Fatih Sultan Mehmet, Beyşehir’i resmen Osmanlı topraklarına katmıştır. Beyşehir gezi rehberi ile bu uzun ve geniş kapsamlı senelerden tarihi izleri görebileceksiniz.

Beyşehir’de Gezilecek Yerler

Bu kadar uzun soluklu topluluklara ve de çok sayıda millete ev sahipliği yapmış olan bu güzide ilçe Beyşehir’de tahmin edeceğiniz üzere gezilip görülecek çok yer var. Hem tarihi hem ünü nam salmış detaylarıyla özel bir dokusu olan ilçede, Beyşehir’de gezip görebileceğiniz yerler yazımızın bu kısmında yer alıyor olacak.

Eflatun Pınar (Hitit Çeşmesi)

Eflatun Pınarı yani Hitit Çeşmesi, bin senelik bir devletten izleri barındırmaktadır. Milletin sosyolojik, ekonomik, tarihi yapısını çok net gözleyebileceğiniz kültür varlığı niteliğinde bir değerdir. Anıt, dönemde milletin su ihtiyacının ve aynı zamanda dini inancının gerekliliği ve göstergesi olarak üretilmiştir. 2014 senesinde UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne giren anıt, ülkemiz adına da büyük bir kazanımdır ve kültürel mirastır. Beyşehir gezi rehberi kapsamında görmeden dönmemeniz gereken önemli unsurlardandır.

Fasıllar Anıtı

Beyşehir ilçesinin Fasıllar Köyü içerisinde bulunan Fasıllar Anıtı, yetmiş ton ağırlığındadır ve bazalttan üretilmiştir. Anıt, çıkarıldığı tahmin edilen madenin yakınlarında bulunmaktadır. Anıtın tarihi önemi ise Hititliler ve Mısırlılar arasındaki Kadeş Savaşı’nın Hitit kralı Muvattali perspektifinden somutlaştırılmış olmasından gelmektedir.

Beyşehir Gölü

Beyşehir gezi rehberi içerisinde mutlaka gidip görmeniz gereken Beyşehir Gölü, Göller Yöresi’nde bulunmaktadır. Ülkemizdeki en büyük tatlı su gölü olma özelliğini taşımaktadır. Bir doğal güzellik niteliği olan Beyşehir Gölü, yapısı itibariyle küçük adalar ve irili ufaklı taşlarla ilgi çekici olmaktadır.

Kubadabat Sarayı

Alaaddin Keykubat, Beyşehir Gölü’nün güzelliğinden etkilenmiştir ve sonucunda bu tarihi güzelliği yaptırmıştır. 1236’da yapılan saray, bizzat sultanın çizdiği kroki ile yaptırılmıştır ve çevresine de şehir kurulmuştur. Kubadabat Sarayı’nın önemli bir özelliği, günümüze kadar kalabilmiş tek Selçuklu sarayı olmasıdır.

Beyşehir Kalesi

Kale, gölün doğusunda; eski Beyşehir Çayı’nın şu an kanal köprüsünün olduğu bölgede bulunmaktadır. Özellikle gölün çevresinde bulunan duvar kalıntılarıyla kalenin kapısı yerinde durmaktadır.

İlginizi çekebilir: Hattuşaş ve Alacahöyük Gezisi: Tarihe Tanık Olmak

İlçeye yakın Tuz Gölü, Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kilistra ve Lystra Antik Kentleri bulunmaktadır. Haricinde ilçede yiyebileceğiniz çeşitli yöresel lezzetler de mevcuttur.

Beyşehir’de Ne Yenir?

Konya’ya gitmişken etli ekmek yemeden dönmek olmaz. İkizler Restaurant, Yusuf Usta’nın Yeri olumlu yorumlar alan yerlerdendir ve tercih edilesi görünmektedir. Etli ekmek için ve haricinde farklı geleneksel lezzetler de tercih edebileceğiniz yerlerdir. Fiyatlarla ilgili olumsuz bir yorum görünmemektedir. Özellikle İkizler Restaurant, Beyşehir gezisi yapanların sık uğradığı bir mekana benziyor.

Beyşehir Gölü gezinizden sonraya bir yemek faslına geçmek isterseniz de Efsane Balık Restaurant ilgi çekmiş ve olumlu yorumlar almış görünüyor. Siz de balık severlerdenseniz Beyşehir gezisi arası öğle ya da akşam soluğunuzu burada alabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu