BalıkesirEgeYurtiçi Gezilerimiz

Cunda Gezilecek Yerler Hakkında Her Şey: Balıkesir Gezi Rehberi

Cunda Gezi Rehberi - Cunda Nerede?

Ege Bölgesi’ndeki en büyük adalardan biri olan Cunda Adası hakkında daha çok bilgi almak ve bir Cunda gezisi planlamak istiyorsanız, sizler için derlediğimiz bilgilere göz atabilirsiniz!

Cunda Nerede? Cunda Hakkında Kısa Bilgi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı olan Cunda Adası, diğer ismi ile Alibey Adası, Ayvalık Adaları diye adlandırılan adaların 22 adanın içerisindeki en büyük adadır. Cunda gezilecek yerler planlıyorsanız, Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki en büyük 4. Adası olan bu adayı gezmeniz için gerekli bilgileri topladığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

Adadaki yerleşik nüfus 3000 civarında olsa da, özellikle yaz döneminde 20.000’e kadar çıkmaktadır. Adadaki nüfusun çoğunluğunun Girit ya da Yunanistan’ın çeşitli yerlerinden özellikle mübadele zamanında göçen Türklerin olduğunu söyleyelim.

Ada’nın normalde ana kara ile bağlantısı olmasa da, iki farklı köprü ile Cunda gezilecek yerler için anakara ile ulaşımı sağlayabilirsiniz. Cunda Adası ile Ayvalık arasındaki mesafe 11 kilometre iken, Balıkesir şehir merkezi ile adanın uzaklığı ise yaklaşık 130 kilometredir.

İlginizi çekebilir Balıkesir Gezisi’ne Kısa Bir Ara: Susurluk Kaplıcaları

Adaya ulaşım için kendi aracınızla yolculuk edeceksiniz, Balıkesir şehir merkezinden Cunda’ya yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculuğunuz olacaktır. Ancak toplu taşımayı tercih ediyorsanız Balıkesir şehir merkezinden Cunda’ya sık sık seferlerinin düzenlendiğini ve İzmir havalimanına ineceksiniz de havalimanından araç kiralayabileceğinizi belirtelim.

Cunda Gezilecek Yerler

Saatli Camii:

1870’li yıllardan beri varlığını koruyan Saatli Camii, 1928 yılından beri cami olarak kullanılmaktadır. Daha öncesinde kilise olan cami, bölgedeki yüksek ikinci kilise olma özelliğine sahiptir. İsmini eski kilisenin üzerinde yer alan Çan kulesindeki saatten alan Saatli Cami, Cunda gezilecek yerler arasında ziyaret edebileceğiniz dini yapılardan biridir.

Patricia Koyu

cunda gezisi

Cunda adasının kuzey kısmında yer alan Patricia Koyu, terk edilmiş eski bir Rum köyüdür.  Oldukça popüler olan olaylardan biridir. Etrafında pek fazla tesis olmadığından ve ulaşım konusunda çok sıkıntı çekmeden koya verebileceğinizden, yüzmek ve vakit geçirmek için burayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca Rumlardan kalan yaklaşık 30 ev ve manzarası ile tanınan Ayışığı Manastırı da bu koya yakın bir bölgede bulunuyor.

Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi M. KOÇ Müzesi)

Rumlar tarafından 1870’li yıllarda inşa edilmiş Taksiyarhis kilisesi, 1927 ve 1928 yıllarında kiliseye eklenen minare ile camiye dönüştürülmüş bir yapıdır. Şimdilerde Rahmi Mustafa Koç Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı kilise, birçok koleksiyonu sergilendiği ve çokça ziyaret edilen yerlerden biridir. Cunda sokaklarında gezerken kolaylıkla yürüyerek de ulaşabileceğiniz kilise, düşük bir ücret karşılığında ziyaret edebileceğiniz bir müzedir.

Panaya Kilisesi

Panaya kilisesi, Cunda gezilecek yerler arasında ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılardan biridir. Ada’nın yukarı kısmında bulunan Bakkal Sokak’ta yer alan kilise, günümüze kadar tamamen korunarak ulaşamasa da, şu anda varlığını sürdüren ve ayakta kalan duvarlarında kiliseye ait o dönemden kalan freskler göze çarpmaktadır.

Taş Kahve

Taş kahve, Cunda’ya ulaştığınızda Anelemmatik Güneş saatinin geçtikten sonra göreceğiniz yerlerden ilkidir diyebiliriz. Burası Cunda’ya özgü dondurmaların servis edilmesi ile ve deniz manzarasıyla da ünlüdür.

Anelemmatik Güneş Saati

cunda gezi rehberi

Cunda’ya ulaştığınızda sizi karşılayacak olan Anelemmatik Güneş Saati, saati nasıl görebileceğinize ilişkin bilgi veren tabela ile siz bilgilendirerek ve gölgenize bakarak saatin kaç olduğunu anlamanızı sağlıyor. Cunda gezisi sırasında burayı ziyaret eden birçok turistin merak ettiği saat, Ayvalık belediyesi tarafından yaptırılmıştır.

Cunda’ya Ne Zaman Gidilmelidir?

Kışların genellikle yağışlı geçtiği Akdeniz iklimine sahip adada, kış mevsimine rüzgarlı geçmesinden dolayı bu mevsimde ziyaret etmenizi pek önermeyiz. Cunda gezilecek yerler için plan yapıyorsanız gezinizi gerçekleştirileceğiniz en uygun ayların Mayıs ile Eylül ayları arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için en güzel dönemin Bahar ayları olduğunu, denize girmek ve yaz tatili yapmak isteyen ziyaretçiler için ise en uygun dönemin haziran, temmuz ve ağustos aylarının olduğunu söyleyelim.

İzmir Adnan Menderes havalimanı ya da Edremit havalimanına ulaştıktan sonra araç kiralayabilir, servisleri kullanabilir ya da otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özellikle temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak olsa da, bu aylar genellikle adaya en çok turistin geldiği aylar olarak bilinir.

Cunda Ne Yenir?

Cunda bir Ege Adası olduğundan, buradaki yemeklerin deniz ürünleri ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Yine Ege mutfağında yeri büyük olan otların ve sebzelerin de mezelerde ve yemeklerde oldukça çok kullanıldığını belirtelim.

Çipura, levrek, mercan gibi birçok balığı ve kuşkonmaz salatası, kabak çiçeği dolması, turp otu salatası, nohutlu mezgit, deniz börülcesi, turp haşlaması, börülce teretoru, peynirli kabak gibi daha birçok mezeyi pek çok restoranda bulabilirsiniz.

Ayrıca Cunda sokaklarında gezerken; yerel halkın ürettiği ve sattığı tereyağı, zeytinyağı, yoğurt ve peynir gibi ürünleri satın alarak evinize götürebilirsiniz. Kahvaltı için de birçok mekanın menüsünde yer alan köy kahvaltılarını deneyebilirsiniz. Ayrıca bahsettiğimiz taş kahvede ve daha birçok mekanda yer alan Girit dondurmasını ve çeşitli dondurmaları, buzlu bademi, Cunda lokmasını ve sakızlı Türk kahvesini de mutlaka denemelisiniz. Buna benzer daha birçok farklı içerik için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu